Boekentips 

Praathelden

Dit boek bestaat uit drie verhalen. In elk verhaal is een kind bang: bang om te praten in een groep, bang dat kinderen zijn praten gek vinden of bang voor moeilijke woorden. In elk verhaal is daar een praatexpert: een kind dat stottert. Kinderen die stotteren weten namelijk heel veel over praten. De praathelden kunnen de kinderen daar alles over leren. Dit boek geeft een positief beeld mee aan kinderen die stotteren over hun eigen vaardigheden en kan helpen bij het normaliseren van stotteren.

De woordenwolkjesmachine. 

In dit boek leert Kamiel, die stottert, hoe praten precies werkt en waarom er stotters in zijn praten zitten. Een heel verhelderend boek voor kinderen om te laten zien dat stotteren niet iets spannends hoeft te zijn.

Het eendje dat moeilijk praten kon.

In dit boek is een eendje dat stottert en bang is om anders te zijn. Hij komt langs allemaal dieren en leert dat alle dieren iets hebben wat anders is. Een goed boek om te leren dat stotteren iets is wat mag, maar ook dat stotteren niet het enige kenmerk is dat bij je kind hoort.

Joep

In dit boek wil Joep, het lammetje dat stottert, graag iets vertellen aan de andere dieren. Wanneer hij een stotter heeft, maakt iedereen steeds zijn zin af. Daardoor horen ze nooit wat Joep echt te vertellen heeft. Er is één vriendje dat wel blijft wachten. Daar kan de rest nog iets van leren. Een mooi boek om te praten over wachten en elkaar uit laten praten. Ook heel nuttig voor broertjes en zusjes.

Oudercursus

Bij De Stotterpraktijk bieden wij een oudercursus. Tijdens de therapiesessies is je kind vaak mee. We richten ons dan ook op je kind. De oudercursus is er voor ouders: voor veel meer informatie over stotteren, herstelkansen, therapieverloop en de omgang met stotteren. Als je bij ons een intake hebt gehad, kun je meedoen met de oudercursus. De oudercursus bestaat uit het kijken van een aantal filmpjes over stotteren en het bezoeken van twee bijeenkomsten met andere ouders bij ons op de praktijk.

Volgen

Er zijn verschillende therapieën voor jonge kinderen die stotteren. Hierover krijg je meer uitleg op onze praktijk. Een belangrijk aspect dat terugkomt in verschillende therapieën is je kind volgen. Dit kun je vooral goed toepassen wanneer je met je kind een momentje neemt om samen te spelen zonder afleiding. Dat betekent dat je iets kiest om te doen (zie ook onze tips voor geschikt speelmateriaal om te doen met kinderen die stotteren) en hier samen mee gaat spelen, zonder afleiding van een ander familielid, televisie of telefoon. Je kind volgen doe je zo:

-Kom op ooghoogte zitten met je kind,

-Kijk wat de aandacht van je kind trekt, waar kijkt je kind naar,

-Wacht totdat je kind initiatief neemt om iets te zeggen of iets te pakken,

-Reageer op je kind door te bevestigen wat hij/zij zegt,

-Benoem iets wat je je kind ziet doen of wat er gebeurt.

Volgen betekent dus dat je je kind laat leiden. Je stelt geen vragen, lost dingen niet meteen op voor je kind en stuurt het spel niet. Je doet dus eigenlijk een stapje terug in de communicatie en wacht meer af wat er vanuit je kind komt. Tijdens het spelen is er in het hoofd van je kind al veel gaande, ook op het gebied van taal. Zelfs als kinderen niet praten, formuleren ze in hun hoofd wel zinnen over wat ze zien, wat hun plan is, wat ze willen gaan doen. Wanneer er vragen aan kinderen gesteld worden of ze worden uit hun spel gehaald, dan is dit moeilijker voor het praten dan wanneer kinderen hun eigen gedachtes kunnen uitvoeren en verwoorden. Door te volgen geef je je kind dus meer tijd om de woorden en zinnen makkelijker uit te spreken.