Joeri
De Stotterpraktijk is opgericht door Joeri van Ormondt. Hij legt uit waarom hij de stap naar logopedie-stottertherapie gemaakt heeft: “Na mijn studie bedrijfskunde had ik het gevoel dat ik toch niet helemaal de goede studiekeuze had gemaakt. Terwijl ik naar werk zocht en nadacht over mijn toekomst, werd ik bij een logopedist-stottertherapeut behandeld voor mijn stotteren. Ik was al bij vier andere logopedisten geweest, maar pas bij deze had ik echt het idee van: zij snapt het. Na die succesvolle behandeling wilde ik zelf ook logopedist worden en begon aan een opleiding om dat te bereiken. Ik ben sinds begin 2016 in dit vakgebied werkzaam, en ben ik blij deze keuze gemaakt te hebben. Met name het proces om samen met de cliënt zijn of haar stotteren aan te pakken is wat het vak zo leuk maakt.”
Joeri behandelt in Purmerend.
Irene
Leon
“Vanaf het moment dat ik op de opleiding logopedie specifieker ben gaan verdiepen in stotteren, werd mijn interesse gewekt”, zegt hij. “Het fenomeen stotteren is bijzonder; hoewel we nog niet exact weten waar het vandaan komt, zien we de gevolgen ervan duidelijk. De positieve kant ervan vind ik, dat je binnen stottertherapie wel een heel eind kan komen in het reduceren van het stotteren en de negatieve beleving ervan. Samen met de cliënt of de ouders van een cliënt maak je een gericht plan om aan de slag te gaan.
Je kan met stottertherapie een groot deel van de kwaliteit van leven verwezenlijken of terughalen, en dat is in mijn beleving waar het om gaat.” Leon is logopedist-stottertherapeut.
Tjitske
Tjitske Bootsma: “Als je stottert, kan je dat flink belemmeren in het vertellen wat je wil zeggen. Praten is dan soms niet zo ontspannen en vanzelfsprekend als je zou willen. Terwijl je natuurlijk wel gehoord wil worden. Als ouder van een kind dat stottert, wil je je kind dan graag helpen bij het vertellen. Ik vind het heel belangrijk om binnen en buiten mijn vakgebied op zoek te gaan naar de beste aanpak voor jou of je kind. Ik vind het zo waardevol om mensen te kunnen helpen bij stotteren, zodat zij uiteindelijk plezier (terug)vinden in communiceren!
Naast logopedist-stottertherapeut ben ik ook klinisch gezondheidswetenschapper en volgde ik de opleiding Taalwetenschap. Ik zie ook regelmatig mensen die moeite hebben met taal. Dit kan soms ook voorkomen samen met stotteren. Met deze achtergrond ligt mijn sterkte bij het gericht zoeken naar informatie om jullie vraag te beantwoorden.
Ze behandelt in Purmerend en Amstelveen
Mirte
Mirte werkt in Purmerend en Amstelveen
Elsbeth
Elsbeth is logopedist en stotterspecialist. Zij werkte lange tijd als logopedist in de kinderrevalidatie. Elsbeth vertelt: ‘In de revalidatie leerde ik samen met andere disciplines in teamverband te kijken naar alle domeinen waarop een kind zich ontwikkelt. Zowel bij kinderen in de revalidatie als bij kinderen die stotteren ervaar ik hetzelfde: communicatie is niet altijd zo vanzelfsprekend, maar moet voor iedereen wel toegankelijk zijn op welke manier dan ook. Ik zoek dan ook graag samen met ouders en kinderen naar die toegang, hoe kan het praten zo leuk mogelijk zijn en kan de omgeving daarin ouders en kind ondersteunen. Het mooiste is als kinderen zich begrepen voelen en hun zelfvertrouwen groeit”. Spel is daarbij een mooie ingang die ik graag gebruik”.
Elsbeth werkt in Purmerend.
Specialist
Omdat er zoveel factoren komen kijken bij stotteren, vinden we het belangrijk dat personen die stotteren en hun ouders door een logopedist-stottertherapeut geholpen worden. Behalve de brede kennis over spraak en taal die een logopedist heeft, hebben we ons bij De Stotterpraktijk verder verdiept in stotteren en zijn daar specialist in. Dit verdiepen is gebeurd door het volgen van een post-HBO opleiding van een jaar via de ECSF, een Europees consortium van hogescholen en universiteiten. ECSF is in Nederland en daarbuiten tegenwoordig de norm in het opleiden van logopedisten tot stottertherapeut. Er is kennis en ervaring voor nodig om voor iedere persoon een voor hem of haar op maat gemaakte behandeling te bieden. Die kennis en ervaring hebben we bij De Stotterpraktijk. We zijn gespecialiseerd in stotteren.
Maatwerk
Jouw wensen zijn het uitgangspunt van de therapie. Jij weet beter dan wie ook wat het stotteren met je doet (of met je kind) en waar je tegenaan loopt. Wij zijn er om onze kennis en ervaring te delen om zo jou te begeleiden om vooruit te komen. Het is dus een samenwerking tussen jou en je therapeut. We werken aan alle aspecten waar het stotteren invloed op heeft, alleen zo werkt het effect van de therapie zo lang mogelijk.
Meer dan stotteren
Bij De Stotterpraktijk richten we de therapie niet alleen op de stotters, we kijken ook verder dan dat. Als stotteren wat langer aanwezig is zijn er vaak negatieve gevoelens en gedachten rond stotteren. Je stuurt bijvoorbeeld een mailtje terwijl je weet dat bellen de betere optie zou zijn. Of je solliciteert niet op die ene leuke baan, omdat je teveel opziet tegen het sollicitatiegesprek. We helpen je daarmee om te gaan, zodat je toch op die baan solliciteert en toch dat belletje pleegt.
Laatste ontwikkelingen
Er wordt veel onderzoek gedaan naar stotteren. Bij De Stotterpraktijk zijn en blijven we hiervan op de hoogte. Zo zijn in jouw behandeling (of die van je kind) altijd de laatste ontwikkelingen opgenomen. De belangrijkste ontwikkeling in Nederland is de in 2020 geüpdate Richtlijn Stotteren bij kinderen, adolescenten en volwassenen. Hierin wordt beschreven aan welke voorwaarden een stotterbehandeling moet voldoen. De behandelingen van De Stotterpraktijk voldoen altijd aan de Richtlijn.