Stotteren kan een (zeer) vervelend probleem zijn. Het kan je belemmeren in het dagelijks leven. Wij zijn er om je te helpen dit te veranderen. Als je zelf stottert of als je kind stottert.

Jonge kinderen

Het is niet leuk je kind te zien vechten met zijn of haar stotteren. Hij of zij houdt misschien zijn hand voor zijn mond als hij stottert, wordt boos of zegt steeds minder. Vaak maken ouders zich zorgen, ze willen niet dat stotteren hun kind (nu of later) belemmert in zijn ontwikkeling. Er is goed nieuws, de kans dat een kind van zijn stotteren afkomt is tot zijn 7e jaar het grootst. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent of meer van kinderen tot 7 jaar van stotteren afkomt.

Wij helpen jou graag, zodat jij je kind kan helpen met zijn stotteren. Hoe we dat doen, lees je op de pagina Stottertherapie bij Kinderen.

Oudere kinderen

Bij oudere kinderen is het stotteren vaak al wat langer aanwezig. Hierdoor zijn vaak ook de reacties op het stotteren verder ontwikkeld. Bijvoorbeeld frustratie, schaamte en vermijding speelt meer mee. Makkelijker maken van stotters en het vrij kunnen uiten zijn belangrijke doelen in de therapie. Ook overleg met en tips voor de leerkracht horen bij therapie. Lees hoe we dit doen op de pagina Stottertherapie bij Kinderen.

Jongeren

Naar de middelbare school gaan kan door stotteren extra spannend zijn. Je moet bijvoorbeeld spreekbeurten houden, antwoord geven in de klas en klasgenoten reageren misschien op je stotteren. Alles waar stotteren een onderdeel in speelt, komt terug in de therapie. We gaan bijvoorbeeld aan de slag met technieken om spreken makkelijker te maken en manieren om altijd te kunnen zeggen wat je wilt zeggen. Op deze manier heeft stotteren zo min mogelijk invloed op je leven. Lees er meer over op de pagina: Stottertherapie bij Jongeren.

Volwassenen

Eigenlijk zou je de bank moeten bellen omdat ze een fout hebben gemaakt met je overboeking. Je hikt er al dagen tegenaan, want dan moet je je naam zeggen en ben je bang te stotteren. Of dat je helemaal vast komt te zitten. Vervolgens moet je uitleggen waar je voor belt en word je doorverbonden. Dan begint het hele riedeltje opnieuw. Je denkt een goede oplossing te hebben en stuurt een mailtje. Alleen, daar krijg je geen antwoord op, moet je alsnog bellen… Die knoop in je maag bij de gedachte alleen al.

Dit één van de vele voorbeelden wat stotteren met je kan doen. De Stotterpraktijk helpt je met wat makkelijker praten, maar vooral ook met die knoop in je maag. Zodat jij na de therapie alles doet wat je zou willen doen en alles zegt wat je zou willen zeggen. Hoe we dat doen lees je op de pagina Stottertherapie bij Volwassenen.