Stotteren kan je behoorlijk in de weg zitten. Je ziet op tegen bijvoorbeeld presentaties, maar ook het kiezen van een studie valt niet mee. Dat leuke meisje of die leuke jongen wil je ook weleens bellen, in plaats van alleen maar appen. Kortom, je wilt niet dat stotteren niet je leven beïnvloedt. In therapie besteden we aandacht hieraan, naast de spraak gerelateerde oefeningen.

Start

Je meldt je aan (of je ouders doen dit) en wij nodigen je uit voor een intakegesprek. Ouders zijn ook welkom, als jij dit wilt. We bespreken daarin je stotteren en waar je tegenaan loopt. De afspraak daarna vindt een stotteronderzoek plaats waarin we het stotterprobleem zo duidelijk mogelijk in kaart brengen. Er komen veel verschillende factoren bij stotteren kijken en het stotteren uit zich bij iedereen weer anders.

Maatwerk

Jouw wensen en mogelijkheden zijn het uitgangspunt van de therapie. Jij weet beter dan wie ook wat stotteren met je doet en waar je tegenaan loopt. Dit bespreken we dan ook uitgebreid. De Stotterpraktijk is er om onze kennis en ervaring te delen en zo jou te begeleiden om vooruit te komen. Het is dus een samenwerking tussen jou en je therapeut. We werken aan alle aspecten waar het stotteren invloed op heeft; alleen zo werkt de therapie zo lang mogelijk. Je ouders zijn bij alle stappen van harte welkom, als jij dat wilt.

Therapie

Bij De Stotterpraktijk richten we de therapie niet alleen op de stotters, maar we kijken ook verder dan dat. Als stotteren wat langer aanwezig is zijn er vaak negatieve gevoelens en gedachten rond stotteren. Je stuurt bijvoorbeeld een mailtje terwijl je weet dat bellen de betere optie zou zijn. Of je solliciteert niet op dat ene leuke baantje, omdat je teveel opziet tegen het sollicitatiegesprek. We helpen je daarmee om te gaan, zodat je toch op die baan solliciteert of toch dat belletje pleegt. We zullen daaraan werken zodat je zonder negatief gevoel alles doet en zegt wat je zou willen. Zonder je te laten stoppen door je stotteren.

We werken ook aan de daadwerkelijke stotters. Deze verschillen van persoon tot persoon. De een heeft lange blokkades, een ander heeft bijvoorbeeld veel stotters in de vorm ontspannen herhalingen. Bij weer iemand anders hoor je geen stotters omdat ze verborgen worden door bijvoorbeeld het kiezen van andere woorden. Met een techniek kan je de stotters makkelijker maken of zelfs voor zijn.

Doorgaans wordt er wekelijks afgesproken, waarbij ook thuisopdrachten afgesproken worden. Het doel van de therapie is om zo vrijuit mogelijk te spreken op een zo makkelijk mogelijke manier, zodat stotteren zo min mogelijk invloed heeft op je leven.