Start

Je meldt je aan en wij nodigen je uit voor een intakegesprek. We bespreken daarin je stotteren en waar je tegenaan loopt. De afspraak daarna vindt een stotteronderzoek plaats waarin we het stotterpobleem zo duidelijk mogelijk in kaart willen brengen. Er komen veel verschillende factoren bij stotteren kijken en het stotteren uit zich bij iedereen weer anders.

Maatwerk

De wensen en mogelijkheden van jou zijn het uitgangspunt van de therapie. Jij weet beter dan wie ook wat het stotteren met je doet en waar je tegenaan loopt. Deze bespreken we dan ook uitgebreid. De Stotterpraktijk is er om onze kennis en ervaring te delen om zo jou te begeleiden om vooruit te komen. Het is dus een samenwerking tussen jou en je therapeut. We werken aan alle aspecten waar het stotteren invloed op heeft, alleen zo werkt het effect van de therapie zo lang mogelijk.

Therapie

Bij De Stotterpraktijk richten we de therapie niet alleen op de stotters, maar we kijken ook verder dan dat. Als stotteren wat langer aanwezig is zijn er vaak negatieve gevoelens en gedachten rond stotteren. Je stuurt bijvoorbeeld een mailtje terwijl je weet dat bellen de betere optie zou zijn. Of je solliciteert niet op die ene leuke baan, omdat je teveel opziet tegen het sollicitatiegesprek. We helpen je daarmee om te gaan, zodat je toch op die baan solliciteert of toch dat belletje pleegt. We zullen daaraan werken zodat je zonder negatief gevoel alles doet en zegt wat je zou willen. Zonder je te laten stoppen door je stotteren.

We werken ook aan de daadwerkelijke stotters. Deze verschillen van persoon tot persoon. De een heeft lange blokkades, een ander heeft bijvoorbeeld veel stotters in de vorm van ontspannen herhalingen. Bij weer iemand anders hoor je geen stotters omdat ze verborgen worden door bijvoorbeeld het kiezen van andere woorden. Met een techniek kan je de stotters makkelijker maken of zelfs voor zijn.

Doorgaans wordt er wekelijks afgesproken, waarbij ook thuisopdrachten worden afgesproken. Het doel van de therapie is om zo vrijuit mogelijk te spreken op een zo makkelijk mogelijke manier, zodat stotteren zo min mogelijk invloed heeft op je leven.